"ALLAH'A YOLCULUĞUN TADI"
Diyalog Avrasya Platformu dönem başkanı ve Moskova Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Rastislav Borisoviç Ribakov da program öncesi yaptığı konuşmada Rusya'yı çok nadir ziyaret eden bir zevki Şubat ayında bir konser salonunda yaşamanın büyük bir lütuf olduğuna değinerek, "Bu zevki daha çok yalnızlıkta Allah'a yolculuk yapan insanlar bilir. Bugün bunu Moskova'da bir mabette, camide ya da kilisede değil, bir konser salonunda yaşıyoruz." dedi.
Mevlana'nın farklı dillerde üzüm isteyen ancak anlaşamadıkları için kavga eden insanların hikayesini anlattığını hatırlatan Ribakov, Mevlana'nın düşünceleri ve felsefesi itibari ile çağdaş olduğunu söyledi. Rus akademisyen konuşmasına şöyle devam etti: "Mevlana'yı okursak çağdaşımız olduğunu görürüz. Mevlana 'farklı dış görünüşümüz ortak iç güzelliğimizi perdeler' diyor. Bu çağdaş değil mi? Yüzyıllar öncesinden zamanımızı anlatıyor. Dünya tarihinde Rumi gibi geleceği görebilenler çok az."
"BÜYÜLENDİM!"
Moskova Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi ve Rahmaninov Vakfı Onursal Başkanı Viktor Merzanov konserden çok etkilendiğini belirterek, "Büyülendim. Bu tür üstün ideallere yönelik hizmetin doğal şekilde gösterilmesini ilk defa izledim. Bu beni çok etkiledi." şeklinde duygularını dile getirdi. Yine Moskova Devlet Konservatuarı'nda öğretim görevlisi olan Yuri Didenkov da, "İlk defa böyle bir şey görüyorum. Çok etkileyici ve ilgi çekici. Sadece müzisyen olarak değil, insan olarak algılamaya çalıştım. Duygularımı ifadede güçlük çekiyorum. Zamanla daha iyi kavrayacağımı düşünüyorum." dedi.
Parlamento gazetesi redaktör yardımcısı Aleksandr Ruçkin de bu tür programlara sık gittiğini, ancak bugün çok farklı bir duygu yaşadığını belirterek; "Ribakov konuşmasında programın ardından değişime uğrayacağımızı söyledi. Ve haklı çıktı. Kendimi çok farklı hissediyorum. 800 yıl önce yazılan şeyler bize ne kadar yakın geliyor. Bugün Türk ruhunu daha iyi anladığımı gördüm. Türk halkına daha da yakınlaştığımı hissettim. Medeniyetler arası diyaloğa, dinler arası diyaloğa ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.
Konya'dan Moskova'ya Mevlana'nın 'sevgi, barış ve kardeşlik' mesajını getirdiklerini ifade eden Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Osman Gürbüz de yaptığı değerlendirmede dünyanın her tarafında Mevlana'ya karşı duyulan ilginin Moskova'da da görülmesinden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Diyalog Avrasya platformunun destekleri ile çalışmaların ivme kazandığını ifade eden Gürbüz, "2007 yılı UNESCO tarafından Mevlana yılı seçildi. Bu çerçevede dünyanın birçok yerinde Mevlana ile ilgili programları icra ettik. Burada icra ettiğimiz program 99. 100. programı da St. Petersburg'da gerçekleştireceğiz. Mevlana ve Konya programı oldu. Konya ekibi olarak ilk defa Moskova'dayız. Yarında 100. programımızı St. Petersburg'da yapacağız." dedi.
Diyalog Avrasya Platformu Rusya Koordinatörü Ali Sami Yıldırım da Mevlana'nın düşüncelerinin Moskova'ya taşınmasının dünya barışı açısından önemine işaret etti. Yıldırım programın 2007 yılının UNESCO tarafından Mevlana yılı ilan edilmesi ve 2008 yılının da Rusya'da Türkiye yılı olarak kabul edilmesinin organizasyon için ilham kaynağı olduğunu belirtti.
Faruk Akkan / Yaşar Niyazbayev - Cihan